4.8, 7.8 ja 8.8 kesätauko on ohi

Pe 4.8.

Fri Nilas Lindell: Koreografi Janina, tanssijoiden tukihenkilö Jasmiina, somevastaava ja neurokirjon kokemusasiantuntija (minä) ja tanssialan opiskelija Miika tapaavat aamupäivällä Kaapelitehtaalla. Vaihdetaan hyvin nopeasti kesän kuulumiset, ennen kun siirrytään podcastin jakson nauhoittamiseen. Osatuottajamme Zodiak Uuden tanssin keskus tekee podcast-sarjan, missä keskustellaan nykytanssista. Tänään nauhoitetaan keskustelu “Tanssijan”-työprosessista. Keskustelu sujuu rennosti. Puhumme inklusiivisuudesta, mitä neurokirjo ja neurodiversiteetti on ja mitä se tarkoittaa käytännössä tanssin kentällä ja tässä työryhmässä. Tunti menee nopeasti ja jälkeenpäin jäi tunne että jäi aika paljon sanomatta. 

Maanantai 7.8.

FNL: Kesä jatkuu. Produktiotreenit jatkuu tauon jälkeen. Vanhojen rutiinien luominen uudestaan. Päivärytmin palauttaminen. Palauttaminen miten toimia ripeästi aamulla, että onnistun lähtemään ajoissa. Miten ennakoida, etten aamulla ala jumittaa tai etten eksy muuhun tekemiseen ja unohdan lähteä ajoissa? Paljonko aikaa piti varata matkaan tanssissalille? Mitkä eväät otan mukaan? Miten saan taas kaikki taustasäätäminen toimimaan rutiinilla, niin että pystyn treenipäivän aikana keskittymään treeneihin, eikä mihinkään muuhun?

Onneksi tiedän että olen aikaisemmin onnistunut vastaavissa arjen muutoksissa. Onneksi tiedän että ruokakauppa löytyy läheltä, jos en onnistu ottamaan eväitä mukaan. Onneksi tiedän että tanssisalissa yleensä löytyy löytötavarakorin mistä voin lainata vaatteita jos unohdinkin ottaa treenivaatteet mukaan. Onneksi tiedän että tässä projektissa on mukana tukihenkilö, johon voin kääntyä jos paluu arkeen on kuormittavampi kuin mihin minulla on jaksamista. Onneksi tiedän että tässä työryhmässä en tarvitse esittää että olen enemmän kuin mitä olen. Onneksi tiedän että tanssimiseen en tarvitse mitään muuta kuin minä juuri sellaisena kuin olen. 

Muutokset arjessa, pieniä ja isoja, ovat aina haastavia. On kuormittavaa, kun en voi ennakoida. On kuormittavaa, kun en voi suodattaa mitkä aistiärsykkeet otan vastaan. Huomaan kaikki aistiärsykkeet samaan aikaan kakofoniana, kuin liian monta flipperipalloa samaan aikaan samassa pelissä. Kun osaan ennakoida ja kun olen jo luonut rutiinin, voin toimia jossain osa-alueella autopilotilla. Tiedän mitä tulee tapahtumaan, enkä tarvitse laittaa energia miettimiseen, huolenpitoon, valppauteen. Aistin kaikki aistiärsykkeet, mutta tiedän mitkä voin antaa tulla ja mennä ja mihin pitää tarttua ja reagoida. Rutiinit ja autopilotti vapauttaa energiaa olla luova ja läsnä hetkessä. Auttavat mua etten alisuorita, kun voin keskitä huomioni olennaiseen.

Produktiossa on mukana tukihenkilö Jasmiina Sipilä. Jasmiina auttaa tanssijat navigoimaan tanssijoiden omien tarpeiden kuuntelussa ja tarpeiden huomio-ottamisessa, niin että pystyy olemaan produktion tavoitteessa ja raameissa; tehdä esitystä ja esitys joka on valmis ensi-iltaan mennessä. 

Ti 8.8. Treenipäivä

FNL: Tanssisalissa pieniryhmät muistelevat kohtausta, missä tanssijat taputtavat rytmiä lattiaan. Sali täyttyy taputusäänistä ja keskusteluista; miten olikaan, mitä sovittiin, oliko näin. Käytävästä tulee maalinvärin tuoksua saliin. Ikkunasta pakettiauton ääniä.Salissa on sekä varjoja että valoa. Mun aistit kuormittavat. En pysty ajattelemaan. Väsyn. Kotimatkalla liikenteen äänet sattuu fyysisesti kehossani. Kuin saisin sähköiskuja. Viiltoja puukolla joka puolella kehoani. Onneksi voin mennä kotiin metsän kautta. Metsä rauhoittaa. Kotona käperryn vilttiin. On kuin viltti pitää minut kasassa etten räjähdä ja hajoa jokaiseen suuntaan. 

Seuraavana päivänä, huomaan merkit mitä en eilen huomannut. Ne pienet varoitusmerkit mihin minun olisi pitänyt reagoida, ettei olisi tullut aistiylikuormitusta. Ehkä huomaisinkin, mutta en halunnut reagoida. En ottanut vakavasti. En halunnut jättää päivä kesken.. Kun innostuu, innostus vetää mukaan ja on helppoa unohtaa omat tarpeet. Ei niitä edes huomaa. Ja aina ei vain jaksa olla valpas. Aina ei vain jaksa olla hän joka ennakoi ja tiedostaa. Haluaa olla kuin kaikki muut. 

Previous
Previous

18.8 Läpimeno ja keskustelu: Neurokirjo

Next
Next

2.6 Neurologisesti inklusiivinen tanssiteos?